Ezekre figyelj a láncolajozás során!

Ezekre figyelj a láncolajozás során!

Kerékpározás során folyamatosan kosz és sár jut be az alkatrészekbe, melyek felgyorsítják az alkatrészek kopását. 

Miért fontos a kerékpárlánc kenése?

A kosz és a sár az alkatrészekbe bejutva nagy kárt okozhatnak, mert a kerékpár mozgó- és forráspontjai szárazon csiszolják egymást a használat során. Mivel a lánc tartalmazza a legtöbb forgáspontot, így annak kenésének elmaradása van a legnagyobb hatással a hajtás hatékonyságára. Mindemellett az olajozatlan, szárazon futó lánc sokkal jobban koptatja a többi alkatrészt is.

A kerékpár folyamatos tisztításával gondoskodhatsz arról, hogy a bringád tiszta legyen és a szennyeződések az eldugottabb részekből is távozzanak. A tisztítás során azonban az alkatrészekből a kenőanyag jelentős része is távozik, amelyet pótolni kell.
Az olajozás során a kenőanyag mélyen behatol a láncszemek közé és megakadályozza a rozsdásodást, valamint hosszú távú kenést biztosít. A kenőanyag csökkenti a súrlódást és a kopást, növelve ezzel a lánc hatékonyságát.

A kerékpárt érdemes legalább 2 hetente újrakenni, hogy növeljük az alkatrészek élettartalmát!


De milyen kenőanyagot használjunk a láncra?

A piacon már számos jó minőségű és tartós láncolajat találhatsz akár száraz időben, akár esős időben használod a bringád. Mindenképpen az időjárásnak és felhasználásnak megfelelő kenőanyagot használd, hogy hosszú távú védelmet nyújtson a láncnak.

A legjobb eredmény elérése érdekében alkalmazzunk speciálisan kerékpárokra kifejlesztett láncolajat!

A nedves kenőanyag (wet lube) esős, nedves időben, illetve extrém időjárási körülmények között is megóvja a láncot a rozsda ellen és hosszú kenést biztosít.

A száraz kenőanyag (dry lube) kimondottan száraz és poros környezetben való bringázás során óvja meg a láncot, miközben finom kenőréteget hoz létre rajta, biztosítva ezzel az optimális olajozottságot anélkül, hogy ráragadna a por.

Mi a WD40 Bike kerékpáros széria láncolajait, illetve a Motorex láncolajait, láncspay-it javasoljuk!


Hogyan végezzük a szakszerű láncolajozást?

 1. Zsírtalanítás 
  A láncot legelőször is meg kell szabadítani a szennyeződésektől. Mossuk át a láncot mosószeres vízzel, illetve ez után erősen javasolt kerékpáros zsíroldót ( pl.: WD40 Degreaser) használni, hogy az eldugott részekből is eltávolíthassuk a koszos, olajos szennyeződéseket.

 2. Olajozás
  A hajtóművet óvatosan, lassan hátrafelé forgatjuk és közben az olajozó flakonból a láncszemekre csepegtetjük az olajat. Ezután néhány hajtófordulattal az olajat bejuttatjuk a láncszemek belsejébe.
  Fontos, hogy az egyes láncszemekre csepegtessük az olajat és ne a lánc felszínére, mivel a kenőanyag nem hat a lánc felszínén!

  Miután végeztünk az olajozással óvatosan töröljük át egy ronggyal a láncot, hogy a felesleges olajat eltávolítsuk róla! 
  A száraz kenőanyag nem csak a láncra használható, hanem jót tesz a féknek, a váltónak, a csapágynak és a pedálnak is!

   

Ha kerékpárod tisztításáról, kenéséről és ápolásáról van szó, próbáld ki a WD40 Bike további termékeit is.
A WD40 Bike termékcsalád 5 terméket foglal magába, amelyek egytől egyik a kerékpár védelmét szolgálják az év minden napján!

Kérdés esetén fordulj szakértő kollégánkhoz, akik segítenek a megfelelő termék kiválasztásában
és ellátnak hasznos tanácsokkal is!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír